Login
Form Architecture | Bella Vista North – 204

NEWS & COOL IDEAS

This simple southwest contemporary takes full advantage of its limited corner lot.  Designed specific for its’ location, all of the impact happens as a result of the floor plan.

DESCRIPTION

News slide image

In order to maximize the lots limited area, a good portion of the lot has been captured to the interior of the home.  By moving the Master Suite towards the back of the lot, courtyards have been created on either side of the Living Room creating a large shaded oasis making what is a modest size living area much bigger and inviting.    The centralized fireplace acts like an anchor in the middle of the courtyard creating a focal point that can function as an outdoor fire pit and interior fireplace.  The proposed water features at either end of the courtyard adds to the coolness and serenity of the space.   In order maximize connection to the courtyard, both the Master Suite and Office/ Bedroom have direct access.

DESCRIPTION

News slide image

Because the house sits on a corner lot it is important to make both street facades pleasing and private.  Even though the 11′ high glass wall Living Room faces the street, the view is obscured by the textured patio wall.  The different texture adds interest and weight to the façade as well as a sense of security.  Dark steel accents add a definite contemporary feel but the eased parapet caps soften the over all look.

DESCRIPTION

News slide image

The high Living Room ceiling will let plenty of southern light in but the large overhang will prevent direct sun light.  In fact, because three sides of the Living Room is glass, the house will be filled with light yet protected by the large overhangs.

DESCRIPTION

News slide image
previous slide start auto play stop auto play Play Pause next slide